
Svenskt kunnande om inomhusklimat exporteras via svenska, duktiga företag till Frankrike. Sverige kan idag, i många avseenden, räknas som ett internationellt föregångsland – inte minst i många viktiga miljö- och folkhälsofrågor.
För svenskar är ett sunt och balanserat inomhusklimat en självklarhet, vare sig i skolan, på arbetsplatsen eller i de offentliga rummen, och utöver den rådande lagstiftningen ställs ofta stora krav från individer och organisationer på ren luft och god ventilation. Regeringens delmål för en god inomhusmiljö 2015 innefattar bland annat att samtliga byggnader i vilka människor regelbundet vistas skall avkrävas en dokumenterat fungerande ventilation, och ytterligare framtida satsningar på en förbättrad inomhusmiljö kan långt ifrån uteslutas efter en stor ökning i det svenska intresset för miljöpolitiska frågor.
Den svenska standarden börjar få fäste utomlands – inte minst i Frankrike, där intresset för en förbättrad inomhusmiljö verkar vakna på nytt. Det svenskbaserade ventilationsföretagen Swegon, väletablerat i flera franska städer med huvudsäte i Lyon, kommer den 21 november i år bjuda in till en konferens med fokus på kvalitativ inomhusmiljö. Konferensen kommer att gästas av Suzanne Deoux, medicine doktor och hedersadjunkt vid Université d’Angers, tillsammans med Pascal Valladont, direktör för franska associationen HDL. Hälsofrågorna, som representeras här, utgör en viktig del i diskussionen kring inomhusmiljö och luftkvalitet, och lär bidra till att möjliggöra ett internationellt fokuslyft.
Tendenser till ett ökat europeiskt intresse för inomhusmiljöfrågor manifesteras även i statistiken. Den europeiska marknaden för luftkonditionering förväntas stiga med 7% under 2015, till ett förväntat värde av 8,7 miljarder euro över det följande året – det efter att man redan under 2014 har kunnat märka en utveckling av marknaden i de flesta av de europeiska länderna.
Märkbart är alltså att intresset för en sund inomhusmiljö tycks öka i Europa, och att den svenska standarden eftersträvas även utomlands. Exakt vilka förändringar som branschen står inför återstår bara att se.